Kecsketejes szappan

A kecsketej gyógyít, szépít, fertőtlenít, hidratáló és bőrregeneráló hatása miatt pedig főként száraz, gyulladt, ekcémás és pszoriázisos bőrre ajánlják. Ezért is kezdtem el készíteni a kecsketejes szappanokat. Mivel a kecsketej alapanyagú szappanban lévő természetes savak segítik a leváló hámsejtek fellazulását, ezért érezzük a bőrfelszínt simának, puha tapintásúnak. Sokan már csak azért is a tusfürdőt választják, mert nem érzik érdesnek, száraznak bőrüket, mint szappanozás után. A szappan ugyanis lúgos kémhatása miatt lekoptatja a bőrfelszínt, a savas tusfürdő viszont érintetlenül hagyja azt. Viszont tusfürdő használatakor nem is indul be hámlasztás, amire bőrünknek egyébként szüksége lenne.

Kecsketej tulajdonságaként tartják számon, hogy késlelteti a bőr öregedését, természetes gyógymód pattanásokra, ahogyan a gyulladások és az ekcéma kezelése esetén is jó szolgálatot tehet.

Kecsketejes szappan – Természetes gyógymód pattanásra

Melyseg_titka_szappan

A bőrápolás fontos része a rendszeres tisztálkodás, és a megfelelő természetes alapanyagból készült termékek használata. Hiába táplálkozunk egészségesen, és használunk ápoló krémeket, bőrtisztítókat, ha a mosakodás, fürdés vagy kézmosás alkalmával akaratunkon kívül, rongáljuk a bőrünket. Különösen igaz ez a hagyományos, kémiai úton előállított testápolási termékekre, ezek ugyanis az erősebb habzás érdekében többnyire nátrium lauril-szulfáttal készülnek, ami sok embernél szem- és bőrirritációt, ennek hatására bőrszárazságot és gyulladást okoz. A nátrium lauril-szulfát száraz bőrűeknek és ekcémásoknak –lassítja a sebgyógyulást– kifejezetten ellenjavallt. Kevésbé káros, ugyanakkor még jobban kiszárítja a bőrt a nátrium laureth-szulfát, amit főleg gyermekeknek szánt tisztálkodó szerekben alkalmaznak. Ezért ajánlott a natúr készítmények használata, melyek közül az egyik leghatékonyabb a kecsketejes szappan.

Mint az anyatej

Sokszínű összetevőinek köszönhetően a kecsketej közel áll az emberi anyatejhez, ami az egyik legtökéletesebb táplálék a világon. Tápanyagtartalmát tekintve hasonlít a tehéntejhez is: annyi a különbség, hogy valamivel kevesebb B12-vitamint, és egy kicsit több kalóriát tartalmaz. Ugyanakkor a kecsketej fehérjeláncai rövidebbek a tehéntejénél, és ez a méretkülönbség a zsírsejtekre is igaz, ami hozzájárul a kecsketej könnyebb megemésztéséhez. Kiemelkedően magas a kálium-, kalcium-, réz-, foszfor-, mangán- és vastartalma, ezen kívül esszenciális, többszörösen telítetlen omega-6 és omega-3 zsírsavak, illetve a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen szelén és taurin –kéntartalmú aminosav− is megtalálható benne. Bővelkedik A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B9-, C-, D-, E- és K-vitaminban, .

Minden bőrtípusra

Pozitív hatásait megtapasztaljuk, kiváló eredményeket érhetünk el a kecsketej szappannal. Szabályozza a faggyúmirigyek működését, valamennyi bőrtípusra alkalmazható, száraz bőr esetén használata kifejezetten javasolt: ha túl sokat napoztunk, kecsketej szappannal fürödjünk kis idő elteltével, bőrünk bársonyos és puha lesz.

Ekcéma ellen kecsketejes szappannal

Kevés szappan létezik, ami nem csupán tisztítja, hanem ápolja és óvja is a bőrt, segít megszabadulni a gyulladásoktól, valamint a pattanásoktól. Pontosan erre képes a kecsketejes szappan, amely számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik főleg, ha kiegészítik tápláló olajok vagy egzotikus vajak használatával. Bolti szappanokkal ellentétben nem szárítja, hanem hidratálja és megnyugtatja az irritált külső hámréteget, természetes gyógymód pattanásokra. Antibakteriális hatása révén gátolja a pikkelysömör és az ekcéma súlyosbodását és terjedését, illetve a felülfertőződést. A kecsketej szappan vitaminjai táplálják, míg a benne található alfa-hidroxi savak –ilyen a tejsav– az elhalt hámsejtek eltávolításával megfiatalítják a bőrt. Rendkívül gazdag A-vitaminban, amely segíti a felületi sérülések regenerálódását, és csökkenti a ráncokat, valamint a bőrrák és a napégés okozta károsodások megelőzéséhez is hozzájáruló szelénben.